• Babyproffsen Halmstad, en personlig barn & babybutik med ett brett produktutbud. Vi vill vara ditt självklara val när du söker produkter till barn & baby.
Hämtas i butik

Medela Vårtformare

 • 149 kr

Om du har inåtvända eller plana bröstvårtor kan Medela vårtformare förbereda dem för amningen och göra det lättare för ditt barn att ta suggrepp.Mjukt tryck kan

Artikelnummer: 591

Om du har inåtvända eller plana bröstvårtor kan Medela vårtformare förbereda dem för amningen och göra det lättare för ditt barn att ta suggrepp.

 • Mjukt tryck kan hjälpa till att forma plana eller inåtvända bröstvårtor för att förbereda dem för amning
 • Elastiskt membran som känns skönt mot huden
 • Tättsittande och bekväm passform mot bröstet
 • Den diskreta utformningen ger ett garanterat naturligt utseende under kläder
 • En storlek passar alla mammor
 • Fria från BPA

Amning med inåtvända eller plana bröstvårtor

Om du har inåtvända eller plana bröstvårtor kan amning vara besvärligare, men inte omöjligt! Vissa barn kan ha svårt att ta suggrepp på plana bröstvårtor, vilket kan leda till ömhet. Dessutom kanske en inåtvänd bröstvårta inte kan nå barnets gom så att sugreflexen utlöses. Många kvinnor med dessa typer av bröstvårtor har emellertid inga problem alls med amningen. Du kanske märker att dina bröstvårtor börjar bli mer framskjutande i takt med att brösten förändras under graviditeten. Om så inte är fallet, ska du överväga att använda vårtformare.

Hur fungerar Medela vårtformare?

Vårtformare utövar ett lätt tryck på vårtgården (cirkeln av mörkare hud runt bröstvårtan), vilket kan hjälpa till att gradvis dra ut en plan eller inåtvänd bröstvårta.

När kan jag börja använda vårtformare?

Du kan börja använda vårtformare under graviditeten, från ungefär vecka 32 och därefter. Om du däremot har försvagad livmoderhals eller har fått veta att din barn kanske kommer att födas för tidigt, ska du rådfråga vårdpersonal innan du använder vårtformare eftersom stimulering av bröstvårtan kan sätta igång sammandragningar. Börja med att bära vårtformarna en timme om dagen och öka därefter gradvis till ungefär åtta timmar om dagen. Vid behov kan du fortsätta att bära dem efter förlossningen, mellan amningstillfällena (30–60 minuter före amningen). Undvik dock att bära dem om natten eftersom du riskerar att få ömma bröstvårtor.

Medela vårtformare: Användning

Medela vårtformare består av två delar: ett mjukt och flexibelt silikonmembran som är skonsamt mot huden, och en yttre kupa med hål på ovansidan som gör att luften kan cirkulera så att fukt inte ansamlas. Kupans form är optimerad för en tättsittande och bekväm passform och den låga profilen gör att kupan inte syns under dina kläder. Så här enkelt är det att använda vårtformarna:

 1. Placera silikonmembranet på kupan, se till att snäppa fast det hela vägen runt.
 2. Placera den ihopsatta vårtformaren innanför BH:n så att bröstvårtan kommer mitt i silikonmembranets öppning. Ventilationshålen ska vara uppåtvända.

Bröstmjölk kan samlas i vårtformarna medan du bär dem. Ge inte denna mjölk till ditt barn, häll ut den när du rengör vårtformarna (se nedan).

Så här rengör du vårtformarna

Precis som med alla amningstillbehör ska du hålla dina vårtformare rena. Sterilisera dem före första användningstillfället och därefter en gång om dagen. Detta gör du enkelt på följande sätt:

 • Ta isär delarna och placera dem i en liten kastrull med kallt, helst destillerat, vatten. Om du använder kranvatten kan du tillsätta en tesked citronsyra för att motverka kalkavlagringar.
 • Hetta upp vattnet och låt koka i ca 5 minuter.
 • Häll försiktigt bort allt vatten och låt vårtformarna torka på en ren handduk.
 • Alternativt kan du använda en steriliseringspåse för mikrovågsugn.

Det är även viktigt att rengöra vårtformarna efter varje användning. Ta isär delarna och rengör dem med en mild rengöringslösning, skölj noggrant med kallt vatten och låt torka på en ren handduk.